Castanyes i panellets

Hi ha tradicions que al llarg del temps perduren… i què durin! Una vegada entrada la tardor s’acosta l’últim dia d’octubre (vespre de Tots els Sants) i és el moment de celebrar la castanyada, tradició que a Catalunya ve del segle XVIII i que també és commemorada en altres llocs d’Espanya.

Antigament era una festa ritual funerària i que segons la tradició, els campaners havien de tocar tota la nit per a recordar la pregària als difunts.

El fred acompanya a la calor de la brasa que rosteix les castanyes, al voltant del foc, apareixent als carrers les parades de les castanyeres. Al costat de les castanyes, es mengen moniatos i panellets, acompanyats amb vi moscatell.

La festa se celebra després de la recollida, afegint aquí a Catalunya, la tradició de menjar panellets, aquesta encara per determinar. Sembla que és l’evolució d’antics menjars funeraris que s’elaboraven després de la mort d’algun familiar. Altres teories suggereixen que el costum està lligat a la benedicció dels pans que es dipositaven com a ofrena en les tombes com a aliment de viatge al més enllà. Aquests pans més endavant es van substituir per panellets que no es passaven amb el temps, aguantant mentre els difunts feien el camí cap a l’eternitat.

El panellet més famós, el de pinyons, està elaborat amb ou, sucre, ametlles mòltes i l’ingredient principal, els pinyons, tenint diferents variants, una d’elles els “ossos de sant”.

Últimament compartim la nostra celebració amb el halloween, més de l’estil anglosaxó, amb disfresses a l’entorn de les bruixes.

Necessites que us portem de castanyada o de halloween? A Nizatour garantim la seguretat en els vostres desplaçaments. Demana pressupost del teu viatge!

Nizatour
Molins de Rei, 20 d’octubre de 2021