En arribar l’hivern ve de gust gaudir d’un cap de setmana assolellat assaborint els saborosos calçots en bona companyia. La calçotada és un àpat comunitari que s’ha convertit en la forma més tradicional de menjar aquesta ceba tendra, amb fortes connotacions de festa i trobada. Es solen fer des de finals de la tardor fins al març o principis d’abril, segons la temporada i en Nizatour som especialistes a realitzar excursions per celebrar aquesta festa.
L’origen d’aquesta tradició és a la població de Valls, coneguda també per les seves colles de castellers. A finals del segle XIX un pagès d’aquesta ciutat anomenat Xat de Benaiges, va descobrir una forma especial de fer créixer la ceba blanca: es plantava de forma que només quedés mig enterrada i a mesura que creixia es procedia a tapar-la amb terra. Aquesta acció que es coneix com “calçar” i és la que dóna nom al calçot.
Les calçotades se celebren des de principis del segle XX amb típics menús. De primer plat els calçots servits en teules per mantenir la temperatura i amb la salsa típica que els acompanya, la salvitxada o bé el romesco. De segon, la carn a la brasa amb torrades, acompanyat de vi negre o cava.
Una de les peculiaritats dels calçots és la salsa que els acompanya, composta per pa, ametlles torrades, alls, tomàquets escalivats, nyores, sal, oli i vinagre. Alguns prefereixen afegir més avellanes torrades per donar-li un toc especial. Tots els ingredients es molen en un morter fins a formar una salsa de consistència mitjana, ni fina ni gruixuda.
Podràs celebrar la calçotada en restaurants com la famosa masia Mas de Mel, en un entorn natural, la Casa Fèlix, amb més de quaranta anys d’experiència, o en poblacions limítrofes com El Pla de Santa Maria, amb la Masia del Pla, a Alcover, el Restaurant el Alamo, i també a Salomó, el Celler de Salomó i Mas Boronat.
Tria fer amb nosaltres una excursió amb calçotada, no et penediràs i podràs gaudir en família o amb els amics d’un bon dia festiu i d’alegria.
José Sáiz
Nizatour
Pallejà, 10 febrer 2015