Castanyes al Montseny

A Nizatour ens encanta la tardor, els nostres boscos, les castanyes i la cultura catalana.

No hi ha cap llar catalana que aquests dies no compri una paperina de castanyes. La castanyada inunda amb el fruit típic de la tardor en el que s’ha convertit en una de les tradicions més arrelades a casa nostra. Menys hores de sol i més fred, fan que uns altres boscos, els del Montseny, siguin especialment vistosos, pels castanyers, arbres robusts i corpulents que poden créixer un metre i mig cada any fins a assolir els trenta metres. Al Montseny en trobem boscos densos. A la tardor, a més d’obrir els pellons plens de punxes per deixar caure les seves castanyes a terra, observareu com les seves fulles es tornen grogues, taronges i marrons. Aquest procés s’origina amb la disminució de la radiació solar i el descens de les temperatures mínimes, que aturen la fotosíntesi que manté verdes les fulles.

El mes d’octubre acostuma a ser un bon moment per anar a fer una bona cistella de castanyes que ben torrades ens alegraran alguna berenada o bullides, els postres del sopar. Les castanyes pertanyen al propietari del bosc, que per tant té dret a collir-les i treure’n un rendiment econòmic, amb el que, si el bosc és públic, podem collir castanyes a no ser que hi hagi algun tipus de protecció, com seria el cas d’un parc nacional.

No cal anar lluny perquè les nostres filles i fills visquin un cap de setmana ple de sorpreses i experiències memorables. El Montseny és el lloc ideal.

Per últim és necessari mencionar una de les rutes més conegudes;  la del castanyer de les Nou Branques, un dels més grans del Montseny, amb 23 metres d’alçada i un tronc amb 6,5 metres de perímetre. De les nou branques que el van fer famós, dues són mortes i dues més li han desaparegut (hi ha qui en diu ‘de les Set Branques’), però encara dóna un bon grapat de castanyes cada tardor.

Recordar-vos que amb la nostra flota podrem gaudir i compartir un dia plàcid al bosc acompanyats dels colors de la tardor recollint el fruit del castanyer collint castanyes.

 

José Sáiz

Nizatour

Pallejà, 20 d’octubre de 2015